Lúgosság: 8,8 (mmol/dm3)

Természetes deutérium tartalom: 139ppm

Lúgosság és pH

A pH (pondus Hidrogenii, hidrogénion-kitevő) egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi.

kemiaSzobahőmérsékleten minden 10 milliomodik víz molekula hidrogén ionra és hidroxid ionra disszociál. A hidrogén ionok 10-es alapú negatív logaritmusa a pH, ami semleges esetben az előbbiek alapján 7. Ha savas akkor nő a hidrogén ionok koncentrációja így a pH kisebb értékek felé mozdul el, lúgos esetben növekszik.

A tiszta víz pH-értéke 7, ennél kisebb pH-érték savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot jelez.

Kétféle lúgosság különböztethető meg, úgymint: a fenolftalein lúgosság (jelölése p lúgosság) és a metilnarancs lúgosság (jelölése m lúgosság). A víz összes lúgosságán mindig az m lúgosságot kell érteni. A metilnarancs indikátor a víz lúgosságát okozó összes vegyületeket, tehát a hidroxidokat, karbonátokat és hidrogénkarbonátokat, míg a fenolftalein indikátor csak a hidroxidokat és a karbonátok mennyiségének a felét jelzi.

A p lúgosság azt fejezi ki, hogy fenolftalein indikátor jelenlétében 100 ml víz közömbösítéséhez hány ml 0,1 n sósav, vagykemia2 kénsav, vagy ami ezzel egyenértékű: 1 l víz közömbösítéséhez hány ml 1 n sósav vagy kénsav szükséges. Az m lúgosság azt fejezi ki, metilnarancs indikátor jelenlétében 100 ml víz közömbösítéséhez hány ml 0,1 n sósav, vagy kénsav, vagy ami ezzel egyenértékű: 1 l víz közömbösítéséhez hány ml 1 n sósav vagy kénsav szükséges.

A p és m lúgosság meghatározásának célja, a vizsgálandó vízben oldott hidroxidok, karbonátok és hidrogénkarbonátok mennyiségének, illetőleg a víz karbonátkeménységének és kötött szénsavtartalmának a megállapítása.

Top