Lúgosság: 8,8 (mmol/dm3)

Természetes deutérium tartalom: 139ppm

Kovasavval a fiatalság megőrzéséért

A szilícium méltó a figyelmünkre, már csak azért is, mert a természetben a második leggyakrabban jelen lévő elem: körülbelül ugyanannyi van belőle a Földön, mint az oxigén kivételével az összes többi elemből együttvéve. A szilícium sohasem fordul elő szabad állapotban a természetben, csak vegyületei alakjában, úgy viszont szinte mindenütt megtalálható.  Leggyakrabban a közönséges homokban, de kövekben és drágakövekben is (kvarc, opál, kalcedon, jáspis stb), a tengeri üledékekben mint mészkövekben megjelenő tűzkőgumók, és a növényekben (gabonákban és zöldségekben).

kovasavA kovasav, mint vízkötésű szilícium-dioxid, különleges szubsztanciát jelent minden élő szervezet számára. Orosz tudósok fedezték fel, hogy kovasav nélkül egyetlen élő anyag, egyetlen szervezet sem tudna létezni. Az emberi szervezetben is nélkülözhetetlen szerepek jutottak neki a bőr megújulásában, az egészséges haj- és körömnövekedés folyamatában, illetve a csontoknak és kötőszöveteknek is fontos építőelemei, de még az immunfolyamatokban is részt vesz. Ilyen módon, a szilícium hozzájárul a szervezet stabilitásához, rugalmasságához, fontos szerepet játszik tehát az egészség, valamint a fiatalság, a rugalmasság, a szépség megőrzésében is.

Érdemes megemlíteni, hogy míg a nem szerves szilícium-dioxid (SiO2) vízben nem oldódó ásvány, addig a kovasav (Si(OH)4) mint szerves, vízben oldódó növényi szilícium a szervezet számára könnyen hasznosítható.

Nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy pontosan hol, és hogyan is hasznosul ez a nélkülözhetetlen nyomelem, milyen élettani folyamatokban vesz részt.

Akárcsak a növényeknél, a kovasav az emberi és állati szervezetben is elsősorban építő és támasztó funkciót lát el. Mésszel együtt főképpen támasztó szerepet tölt be:korom a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot. A kovasav aktív szerepet játszik a csont-, kollagén,  és porcképzésünkben, a csontok anyagcseréjében, a mineralizációjában, a kalcium felszívódásában. Ezért csontritkulás, gyakori fogszuvasodás, ízületi problémák esetén fokozottan érdemes figyelni a növényi szilícium bevitelére is. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.

A kovasav fogyasztása sokat segíthet a különböző tartási hibákkal küszködőknek is, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert a szöveteket ellenállóvá, a nyálkahártyát pedig síkossá teszi. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.

Woman with Beautifull Hair

Woman with Beautifull Hair

A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A kovasav részt vesz a kötőszövet, az epithel kialakításában, biztosítja annak szilárdságát, rugalmasságát, hozzájárul a kötőszövet víztartalmának megtartásához. A magas kovasav-szint eredménye a friss, sima bőr (kollagén és elasztin termelés) és az egészséges, erőteljes, fénylő haj is.

Élettani szerepe továbbá, hogy részt vesz a glukoz-aminoglukánok szintézisében, a fehérje- és szénhidrát anyagcserében. A kolloid szilícium nagy vízkötő és abszorbens képességgel rendelkezik, megköti a szervezetre nézve káros anyagokat, így a szervezet védelmi rendszerében is szerepet játszik. Növelheti az ellenállóképességet, stimulálja a fagocitózist, részt vesz az immunfolyamatokban, megköti a gyulladásos faktorokat.

Jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre is, de szinte nincs is olyan szervünk, amire ne gyakorolna pozitív hatást.

A kovasav feladatai a szervezetben

Röviden tehát, a következő feladatokat látja el:

  • feszesít, hidratál (egészséges bőr, haj és körmök);
  • rugalmasságot és szilárdságot biztosít (csontok, fogak, porcok, kötőszövet);
  • antioxidáns, sejtvédő, öregedés gátló;
  • részt vesz az immunfolyamatokban;
  • szerepe van a kalcium abszorpcióban, a fehérje- és szénhidrát anyagcserében.

Az életkor előre haladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, szemüreg kialakulásában, a 201104100929_rancok
kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg.

Mindenképpen növényi forrásból érdemes pótolni a szervezet csökkenő kovasav-szintjét:

Mit tehetünk még?

Mit tehetünk még, mivel előzhetjük meg kötőszöveteink gyengülését, illetve a feljebb felsorolt kellemetlen tüneteket?

Mellőzzük a dohányzást, a drasztikus fogyókúrákat, a hormontartalmú gyógyszereket, a szoláriumot, a hosszan tartó napon való pácolódást (főleg megfelelő védelem nélkül), a bőrön filmréteget képező, szintetikus kozmetikumokat.

Rendkívül fontos a megfelelő időtartamú, pihentető alvás, mozgás-testedzés fokozatos terheléssel, változatos táplálkozás, bőséges folyadékfogyasztás, ha szükséges, minőségi táplálékkiegészítők beiktatása, bőrregenerációt támogató természetes kozmetikumok.

Szerző: Henn Mónika

Forrás: eletmodszer.com

Top